• Voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • Voor bedrijf & particulier

Lichtplan maken voor uw tuin? Tips

Lichtplan maken voor uw tuin? Tips Het maken van een lichtplan voor de tuin is niet eenvoudig. Zeker niet wanneer de tuin nog aangelegd moet worden en beslissingen gemaakt moeten worden op basis van een tuinontwerp. In dit blog zal ik u enkele tips geven om te komen tot een mooi eindresultaat. 

Begin met de basis:
Vaak zijn er al plekken waarvan u op voorhand weet dat er buitenverlichting moet komen. Bijvoorbeeld bij een boom, waterornament, oprit, vijver, etc. Markeer deze plekken alvast in het lichtplan. Dan volgt de functionele verlichting, hierbij moet u denken aan lampen die de veiligheid of het comfort verhogen, bijvoorbeeld bij een afstapje of bij de deur om het sleutelgat te kunnen vinden. Ook deze lichtpunten kunnen direct meegenomen worden in het lichtplan. In de laatste fase volgen dan de lichtpunten waar u nog over twijfelt. Vergeet ook niet om direct de stopcontacten op te nemen in het plan, bijvoorbeeld voor een elektrisch hek, waterornament, beregeningspomp of een aansluiting voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden in de tuin.

Tekst gaat onder de video verder...


Het aanleggen van de grondkabel:
Zodra de lichtpunten in grote lijnen bekend zijn, kan de grondkabel ingegraven worden. Afhankelijk van het aantal lichtpunten is het advies om -indien mogelijk- niet meer dan 5 tot 10 lampen op 1 kabel aan te sluiten. Mocht er onverhoopt dan toch eens een storing optreden, dan is het vele malen eenvoudiger (lees: voordeliger en sneller) om deze te verhelpen. Leg de grondkabel altijd uit 1 stuk vanaf begin tot eind en maak een ruime lus op de plaats waar het lichtpunt/stopcontact staat ingetekend. Het is raadzaam de lus boven de grond te laten uitsteken, dit maakt het gemakkelijker om de aansluiting later terug te vinden. Ook is het verstandig om direct bij de aanleg de kabel in te tekenen op het ontwerp, eventueel aangevuld met een foto. 

Eerst het groen en dan de verlichting:
Voordat de juiste buitenverlichting uitgezocht kan worden is het belangrijk dat alle beplanting is aangebracht, dit geeft een goed beeld van hetgeen verlicht moet gaan worden. Bekijk daarna nogmaals naar de tuin vanuit verschillende hoeken en bekijk of de lichtpunten op de juiste plaats zitten. In deze fase is het vaak nog mogelijk om kleine wijzigingen of aanvullingen te doen. 

Ga op zoek naar de juiste buitenlamp:
De beplanting moet nog gaan groeien, een lampje van 45 cm hoog zou er nu goed tot zijn recht kunnen komen, maar over 2 jaar compleet ingegroeid zijn. Probeer de hoogte dus goed in te schatten, dit geldt uiteraard ook voor de groei van een boom. Bij deze laatste is de hoogte niet belangrijk, maar is het wel wenselijk om direct de juist lichtsterkte te kiezen. Hiermee voorkomt u een miskoop.

Welke lampen u mooi vindt is vaak een kwestie van smaak. Er is heel veel te koop in verschillende prijsklasse, laat u daarom altijd goed informeren tijdens uw aankoop. Het enigste advies wat ik u hierin wil geven, is om ten alle tijden te kiezen voor led verlichting, bij voorkeur armaturen met een verwisselbare led lichtbron. Het is niet alleen zeer zuinig, maar geeft ook altijd nog de mogelijkheid om in een later stadium te kiezen voor een andere kleur of hoeveelheid licht.

Installeren van de buitenverlichting:
Begin met de aanleg van de buitenlampen waar u zeker van bent. Dit geeft een goede basis en werkt in de praktijk heel fijn. Doordat er gewerkt is met lusjes in de kabel, kunt u later altijd nog eenvoudig extra lampen kopen die u op deze plekken eenvoudig erbij kunt plaatsen.

Tekst gaat onder de video verder...


Conclusie:
Het maken van een lichtplan voor de tuin kan best lastig zijn. Zorg dat u altijd op voldoende plekken grondkabel hebt liggen, dan kunt u in de toekomst nog gemakkelijk uitbreiden. Koop de juiste buitenverlichting en laat u niet verrassen door de groei van jonge bomen en beplanting. Begin -zeker bij twijfel- altijd met de buitenlampen waar u zeker over bent en besluit dan later of er nog meer verlichting aangelegd moet worden. En ook voor buitenverlichting geldt vrijwel altijd: Less is more.

Benieuwd naar de led buitenlampen die wij u kunnen aanbieden? Hier vindt u een actueel overzicht met alle Led buitenverlichting.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

 
  Wellicht Buitenverlichting     02-02-2018 17:41
Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Op rekening
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2020