• Alles over buitenverlichting
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Grondkabels

Grondkabels
Grondkabel, wat is het, waar kan je het voor gebruiken en waar moet je op letten bij aanschaf? In dit artikel kom je er meer over te weten, zodat je na het lezen van dit artikel precies weet wat er nodig is om van jouw project een succes te maken.

Wat is grondkabel eigenlijk?
Grondkabel is, zoals de naam eigenlijk al zegt, geschikt voor het ondergronds doorvoeren van stroom. Grondkabels zijn voorzien van een stalen omvlechting in de buitenmantel, welke tevens voorzien is van een aardlitze (aardedraad). Grondkabel is daardoor mechanisch sterker, dan standaard installatiekabel en door de aardlitze ook veilig voor ondergronds gebruik. Zelfs als je er onverhoopt eens met een schep in steekt. In onderstaande video kan je goed zien hoe de grondkabel is opgebouwd en aangesloten dient te worden.

Tekst gaat verder onder de video..
play

Wanneer gebruik je grondkabel?
Grondkabel gebruik je in eerste instantie op plekken waar je de kabel ondergronds wilt laten lopen en waar 230 volt of 380 volt gewenst is. Dat kan zijn voor het aansluiten van buitenlampen, maar ook als stroomvoorziening voor je tuinhuis, laadpaal, vijverpomp, elektrisch hek en jacuzzi in de tuin.

Grondkabel herkennen
Grondkabel is soms moeilijk te onderscheiden van “gewone” installatiekabel. Het is ten opzichte van “gewone” installatiekabel dikker en tevens duurder per strekkende meter, maar dan weet je eigenlijk nog niets. Het beste is om te kijken naar het type aanduiding en dat moet Ymvk-as zijn, dan weet je dat je goede grondkabel hebt. Ymvk is niet geschikt, deze mag alleen bovengronds gebruikt worden, want die beschikt niet over de stalen omvlechting. Alleen Ymvk-as is dus goedgekeurd voor ondergronds gebruik. Er zijn ook nog wat andere type grondkabels in de handel, maar deze worden op een dusdanig kleine schaal toegepast, dat ik ze om verwarring te voorkomen hier niet behandel.

Welke grondkabel heb je nodig?
De meest gebruikte grondkabel is nog altijd 2x2,5mm2. Dit type grondkabel mag belast worden tot 16A, wat gelijk staat aan ca. 3500 watt. De groepen in de meterkast zijn vaak ook 16A afgezekerd, waardoor je de kabel niet kan overbelasten. Er zijn ook grondkabels met dunnere aders, maar dan dienen deze ook lager afgezekerd te worden. Vandaar dat je het beste voor 2,5mm2 kan kiezen, dan zit je eigenlijk altijd goed.

Wanneer je een grondkabel koopt van het type 2x2,5mm2, dan betekend dit, dat deze 2 aders heeft met een doorsnede van 2,5mm2. Koop je een grondkabel van 3x2,5mm2, dan heeft deze 3 aders, enz. 

Enkele voorbeelden:
1.    Wil je een voeding vanuit de woning naar je tuinhuis leggen, dan zal een 2x2,5mm2 volstaan. Ook voor het aansluiten van een enkel stopcontact in de tuin, zal 2x2,5mm2 voldoende zijn. Wil je 1 of meerdere buitenlampen tegelijk aan- en uitzetten, ook dan kan je prima af met een grondkabel van 2x2,5mm2.
2.    Wil je in de tuin stopcontacten plaatsen die permanent stroom nodig hebben en daarnaast ook je tuinverlichting via dezelfde kabel aansluiten en bedienen? Dan zal je een grondkabel moeten nemen met 1 extra ader en in dat geval kom je uit bij een 3x2,5mm2.
3.    Heb je ergens in de tuin 380 volt nodig, dan kies je voor een 4x2,5mm2 grondkabel. Dit kan zijn voor het aansluiten van een laadpaal of zware vijverpomp.

Overleg altijd eerst met je elektricien en/of leverancier van de elektrische apparatuur welke grondkabel er benodigd is in jouw specifieke situatie. Want een grondkabel die eenmaal in de grond zit, is later lastig te verwisselen. Iedere situatie is anders, dus het kan bij jou net even anders uitpakken dan in het hierboven genoemde voorbeeld.

Zelf doen of uitbesteden?
Grondkabels leggen is een klusje dat je prima zelf kan doen en door het graafwerk zelf te doen, kan je vaak ook nog behoorlijk wat geld uitsparen. Het aansluiten van de grondkabel, dat dien je over te laten aan een erkende elektricien.

Mocht je nog op zoek zijn naar grondkabels, dan kan je hiervoor gewoon terecht bij bol. Je vind hier voor ieder project de juiste  Grondkabels »Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact en Creditcard
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2024