• Alles over buitenverlichting
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Grondspots

Grondspots zijn een perfect middel om bomen en gevels sfeervol uit te lichten. Maar je hebt ook kleine spotjes die je in een tegel kunt boren, om zo accent verlichting te creëren in de bestrating. Het mooie van een grondspot is dat hij overdag nauwelijks opvalt en ’s-avonds zorgt deze ervoor dat je tuin functioneel en sfeervol verlicht wordt. In dit artikel kom je mee te weten over het vinden van de juiste grondspots voor jouw project. Daarnaast geef ik je ook praktische tips voor de installatie van je inbouw grondspots, zodat jouw project een succes wordt.

Wat wil je uitlichten?
Grondspots zijn uitermate geschikt voor het uitlichten van bomen. Maar je kunt spots ook gebruiken voor andere doeleinden, zoals het verlichten van standbeelden, gevels en reclamezuilen. Wanneer je hele kleine grondspots hebt, dan kun je deze zelfs gebruiken als accentverlichting in de bestrating. Er zijn dus diverse mogelijkheden, dus bedenk vooraf goed wat je wilt verlichten. Het is soms heel verleidelijk om van alles uit te willen lichten in je tuin, maar maak het niet te bont. Juist het contrast tussen donker en licht maakt het sfeervol.

Richtbare grondspots
De meeste inbouw grondspots zijn niet richtbaar en vaak is dat ook niet nodig. Wanneer je bomen gaat verlichten, dan maakt het echt niet uit of je grondspot een heel klein beetje scheef staat. Maar wanneer je bijvoorbeeld een gevel van een gebouw gelijkmatig wilt verlichten, dan kan een richtbare grondspot wel handig zijn. Op die manier kun je ze allemaal eenvoudig in dezelfde stand afstellen, zodat de lijnen op de gevel overal gelijk zijn. In bepaalde situaties kan het dus zeker handig zijn, maar in de meeste gevallen zal een richtbare grondspot geen meerwaarde bieden.

Let op: De meeste richtbare inbouw grondspots kunnen maar zeer beperkt kantelen, een maximale hoek van 15 graden is niet vreemd. Dit heeft te maken met het feit dat de lichtbron in een koker zit en er daardoor slechts beperkte correctie mogelijk is.  

Overrijdbare grondspots
De kleine inbouw grondspotjes mag je zelden belopen, laat staan eroverheen rijden met je auto. Bij de grondspots op 230v is dat vaak wel mogelijk. Het glas is dan voldoende dik om het wiel van je auto te dragen. Op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing vind je de maximale belasting. Daarnaast heb je nog een slagvaste versies, welke hufterproof zijn. Deze vind je vaak terug buiten in de openbare ruimte op een plein in de stad bijvoorbeeld.

Wanneer je met een fiets of auto over de grondspot gaat rijden, dan zal je zien dat er krasjes op het glas ontstaan. Dit is niet te voorkomen, maar op een grondspot met helder glas ziet het er niet uit. Mocht je jouw spot dus willen overrijden, dan is het advies om te kiezen voor een variant met diffuus glas. Door het diffuse glas is het minder snel zichtbaar dat er eventuele krassen in het glas zitten.  

De beste plek voor een grondspot
Een grondspot kun je bijna overal in de grond plaatsen, afhankelijk van het model kan dit direct in de grond, bestrating, grind of houten vlonder. Een heel belangrijk punt is de afvoer van water, dat is de grootste vijand van de grondspot. Grondspots zijn afhankelijk van de IP-waarde, waterdicht tot een bepaalde hoogte. Maar kunnen vaak niet onbeperkt in het water staan. Het is dus belangrijk dat water na een regenbui snel de grond in kan zakken. De eerste jaren is alles nog nieuw en zal je weinig problemen ervaren, maar naarmate je grondspots ouder worden, zal de waterdichtheid mogelijk wat afnemen. Dat maakt dat het raadzaam is om vooraf al maatregelen te nemen, zodat je jarenlang, zorgeloos van je grondspots kunt genieten. Verderop in de tekst bij het kopje “installatie” vind je tips om hier mee om te gaan.

Krachtige grondspots
Wanneer je bijvoorbeeld een boom gaat uitlichten, dan wil je daar wel een spot bij hebben die op zijn taak berekend is. En om te weten hoeveel licht een grondspot of lichtbron geeft, staat er op de verpakking altijd iets vermeld over het aantal Lumen. De lichtsterkte van een lichtbron wordt namelijk uitgedrukt in Lumen en hoe hoger het getal, des te meer licht zal de spot geven.

Omdat de meeste grondspots gebruikt worden voor het uitlichten van bomen, wil ik je hierbij een leidraad geven om te bepalen hoeveel Lumen je nodig hebt voor het uitlichten van jouw boom. Wanneer je jouw boom volledig en goed uitgelicht wilt hebben, kun je voor iedere meter 100 Lumen nemen. Is jouw boom 5 meter, dan kies je voor een grondspot/ lichtbron met ca. 500 Lumen. De boom is dan echt tot in de kruin verlicht (beetje afhankelijk van het model boom). Wil je liever een accent, waarbij de onderkant aangelicht wordt en slechts een gedeelte van de hogere delen? Dan raad ik je aan om met 60 Lumen per meter te rekenen. In dat geval gebruik je voor dezelfde boom van 5 meter hoog ca. 300 Lumen. Hierbij ga ik er wel vanuit dat je grondspot helder glas heeft, want een inbouw spot met gesatineerd/ mat glas zal veel licht dempen en is voor het uitlichten van bomen dan ook minder geschikt.

Warm wit licht of toch liever een kleur
De meeste mensen kiezen nog altijd voor grondspots met warm wit licht, omdat het sfeervol oogt. Om te weten hoe “warm” het licht van je nieuwe spot is, kijk je naar het aantal Kelvin dat vermeld staat bij het product. De kleurtemperatuur wordt namelijk weergegeven in Kelvin (K). Hoe lager het getal, des te warmer de kleur. Wordt het getal hoger, dan zal de kleur ook witten worden. In de praktijk zien we dat 2700 Kelvin als fijn licht wordt ervaren, dit is dezelfde lichtkleur als die de meeste mensen in huis gebruiken. 

Wanneer je liever grondspots gebruikt met een kleurtje, dan kan dat uiteraard ook. Je kunt daarbij voor een losse lichtbron met vaste kleur kiezen of een instelbare Smart lamp. Daarnaast zijn er ook RGB grondspots op de markt, deze kun je ook zelf bedienen en instellen op de door jouw gewenste kleur. Wanneer je kiest voor een RGB grondspot of instelbare Smartlamp, dan is het wel belangrijk dat je signaal in de tuin voldoende sterk is om de spot te bereiken. De bediening loopt hierbij veelal via Wifi of Bluetooth, dus voor een correcte werking is goed signaal nodig. 

Wanneer je meerdere buitenlampen hebt, dan is het verstandig om ze allemaal te voorzien van een lichtbron met dezelfde lichtkleur. Dit zorgt ervoor dat je de eenheid bewaart en alles rustig oogt. Op die manier kun je met verschillende lampen combineren en blijft het toch een eenheid.

Hoe waterdicht zijn grondspots?
Wanneer je een grondspot gaat kopen, dan moet je er in de basis vanuit kunnen gaan dat deze voldoende waterdicht is voor zijn taak. In de praktijk zijn de meeste grondspots IP-67, dit betekend dat ze zelfs 30 minuten volledig onder water mogen staan. Deze zijn voldoende waterdicht bij normaal gebruik en grondspots met een hogere IP-waarde voegen dan ook weinig toe. Mocht je toch die extra zekerheid willen hebben, dan zou je kunnen kiezen voor een grondspot met IP-68. Deze mag permanent onder water staan. De waterdichtheid wordt dus aangegeven in een bepaalde IP-waarde. Het tweede getal geeft hierbij de waterdichtheid aan, terwijl het eerste getal gaat over het indringen van vaste voorwerpen. 

De praktijk leert dat de waterdichtheid vooral wordt bepaalt door een juiste installatie. Je kunt de duurste grondspots kopen, maar als je ze niet op de juiste manier aansluit, dan gaan ze alsnog lekken. Bespaar dus niet op de installatie, want dan loop je het risico dat de IP-waarde niet meer geborgd is.

Grondspots op 12, 24 of 230 volt
Grondspots zijn er in verschillende uitvoeringen, zo heb je de 12 en 24 volt systemen, die je vaak als plug en play set koopt. Deze sets kun je gewoon zelf installeren en vragen weinig kennis. Het enigste wat je vaak nodig hebt is een 230v stopcontact om de transformator op aan te sluiten en dan kun je aan de slag. Groot voordeel is dat je in deze series ook zeer kleine spotjes kunt krijgen, welke je ook gemakkelijk in de bestrating of een houten vlonder kunt verwerken. Nadeel is wel dat er heel veel systemen zijn en dat ze ook ieder hun eigen type connector hebben. Je zit dus vaak wel direct vast aan 1 merk. Kijk verder ook even goed naar de kabellengte en mogelijkheden van het in- en uitschakelen. Ieder merk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en ook de prijzen lopen sterk uiteen.

Wanneer je wat grotere bomen gaat uitlichten, kom je al snel uit bij grondspots op 230 volt. Dit kan zijn om een dakplataan van 2,5 met hoog te verlichten of een oude eik van ruim 10 meter. Ander groot voordeel van 230 volt is dat je meerdere merken en type verlichting door elkaar heen kunt gebruiken. Alles werkt namelijk op dezelfde spanning en ook een buitenstopcontact kan direct meegenomen worden in de bekabeling. Je hebt dus meer vrijheid, maar daar staat dan wel tegenover dat er meer kennis nodig is voor de installatie. 

Het is overigens een misverstand om te denken dat grondspots op 12v zuiniger zijn dan die op 230v. Hierbij ga ik er uiteraard vanuit dat je twee grondspots neemt met dezelfde lichtopbrengst.  

Je grondspots aan- en uitzetten
Om je grondspots aan en uit te laten gaan, zijn er diverse mogelijkheden. Bij de 12 en 24v systemen zit er vaak al een bepaalde schakeling geïntegreerd, terwijl je daar bij de grondspots op 230 volt nog zelf iets voor moet organiseren. Dit kan heel eenvoudig met een simpele schakelaar, maar het is ook mogelijk om dit volledig te automatiseren. Hieronder vind je een beknopte uitleg met de verschillende opties. 

Handbediende schakelaar:
Dit is heel basic, maar werkt op zich prima. Je plaatst gewoon een handbediende schakelaar in huis of bij de berging en dan zet je zelf de tuinverlichting aan of uit wanneer dat gewenst is.

Lichtsensor/ schemerschakelaar:
De schemerschakelaar is nog altijd een ideaal middel voor het in- en uitschakelen van al je buitenverlichting. De schemerschakelaar zal automatisch de verlichting inschakelen op het moment dat het donker wordt. Zodra de zon weer opkomt, gaat de verlichting vanzelf weer uit. Nu vinden de meeste mensen het niet nodig om hun grondspots de hele nacht te laten branden en dan zou het wel fijn zijn als de tuinverlichting eerder uit gaat. Goed nieuws, er zijn ook schemerschakelaars met tijdklok. De verlichting zal dan automatisch gaan branden zodra het donker wordt en uitgaan op het door jouw gekozen moment. Dit is ideaal en je hebt er nooit geen omkijken naar. 

Tijdklok:
De tijdschakelaar wordt nog steeds gebruikt, maar is het vaak net niet. De tijdklok zorgt er in eerste instantie wel voor dat je grondspots automatisch gaan branden en weer uitgeschakeld worden op het door jouw ingestelde tijdstip, maar daar kleeft ook een groot nadeel aan. Zo weet een tijdklok niet wanneer het donker wordt, dus je moet vrijwel wekelijks de tijdklok verzetten, om zo op het juiste moment in te laten schakelen. In dit geval zou ik eerder een schemerschakelaar met tijdklok overwegen. 

App of afstandsbediening:
Het is uiteraard ook mogelijk om je grondspots aan te sluiten op een schakelaar die gekoppeld is aan je Smart systeem. Op die manier kun je via je telefoon, tablet of voorgeprogrammeerde app de verlichting bedienen. Houd er hierbij wel rekening mee dat je voldoende signaalsterkte hebt. De ontvanger moet dus binnen bereik van je zender zitten. Nu zijn er heel veel verschillende Smart systemen, dus je zal zelf even moeten checken hoe dit voor jouw het beste werkt.

Je grondspots aansluiten en installeren
Wanneer je grondspots koopt wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben en dat maakt een goede installatie noodzakelijk. Wanneer je voor een plug en play set op 12 of 24v hebt gekozen, dan kun je dit stuk overslaan. In de gebruiksaanwijzing staat vermeld hoe je jouw grondspots moet aansluiten. Voor de grondspots op 230 volt vind je hieronder een (algemeen) stappenplan.

Grondspots zonder snoer aansluiten:
Veel leveranciers bieden hun grondspots direct aan met een voor gemonteerd snoer. Op die manier hoef je niet zelf aan de wartel te zitten en weet je dat de verbinding goed en waterdicht is. Mocht jouw grondspot geen snoer hebben, dan zal je deze zelf nog moeten monteren. Kijk even in de gebruiksaanwijzing welk type snoer de fabrikant voorschrijft, in de meeste gevallen zal dat een rubber- of siliconenkabel zijn. Deze zijn bijzonder flexibel, waardoor de wartel goed aangedraaid kan worden en de kans op vochtproblemen minimaal is. Let op dat je de juiste diameter gebruikt, want een wartel heeft maar een beperkt klembereik. Je kunt hierbij gewoon een los snoer zonder stekker gebruiken, want je gaat hem toch aansluiten op een waterdichte lasdoos. Zit het snoer eraan? Lees dan hieronder verder. 

Grondspots met snoer aansluiten:
Wanneer je grondspot is voorzien van een flexibel snoer, kan je deze gaan verbinden met de grondkabel. Je gebruikt hiervoor een gietmof, welke bestaat uit een lasdoos en 2-componenten giethars om zo een waterdichte verbinding te maken. Je brengt de grondkabel en het snoer van de grondspot samen en verbindt deze met elkaar. Hierna test je de grondspot en als alles goed werkt giet je de 2 componenten hars in de lasdoos. Beetje afhankelijk van de buitentemperatuur is dit met een dag droog en kan je de gietmof onder de grond stoppen.

Water afvoeren:
Zoals eerder al geschreven, kan water dat niet wegzakt op termijn voor problemen zorgen. Zit je dus op een lage plek in de tuin waar water zich kan ophopen of zakt het water ter hoogte van de grondspot maar langzaam weg, dan is drainage sterk aan te raden. Maak onder de grondspot een gat en vul dit op met grind of grof zand. Vaak is een drainagelaag van ca. 30 cm onder de grondspot al voldoende.

Je grondspots doorlussen
Om een grondspot te kunnen doorlussen heb je minimaal 2 kabelinvoeren nodig. De meeste grondspots hebben er slechts 1, waardoor het niet mogelijk is om meerdere grondspots met elkaar door te lussen. Daarnaast is ook de vraag of je het moet willen, want de kabelinvoer is de zwakste schakel. Je wilt geen vocht in je spot, dus hoe minder aansluitingen, des te minder kans op vocht problemen. Het advies is dus om je grondspots nooit door te lussen, maar altijd een aftakking te maken buiten de grondspot. Hierbij maak je dan ook weer gebruik van een gietmof.

Tot slot..
Ga je op zoek naar een nieuwe grondspot, kijk dan altijd eerst wat je wilt uitlichten en hoeveel Lumen je daarvoor nodig hebt. Vervolgens bepaal je de lichtkleur en dan kan je op zoek naar een bijpassende grondspot. Als laatste kun je dan nog bepalen of kantelbaar en/ of overrijdbaar noodzakelijk is. Installeer alles volgens de gebruiksaanwijzing en dan heb je een sfeervol verlichte tuin waar je jarenlang plezier van zal hebben.

Grondspots zijn er in vele soorten en maten en een van de grootste aanbieders is bol. Hier vind je een groot assortiment Grondspots » 


Wellicht Buitenverlichting
  • Alles over buitenverlichting
  • De leukste blogs
  • Solar
  • Tuinverlichting 12 volt
  • Buitenverlichting 230 volt
  • Tips voor installatie
  • Informatie & Inspiratie

© Wellicht Buitenverlichting 2024