Ben je op zoek naar nieuwe tuinverlichting op 12 volt en kan je nog wel wat tips gebruiken? Op deze pagina vind je praktische tips om zo de juiste buitenlampen te vinden voor jouw project. Zo vertellen we je o.a. wat de voor- en nadelen zijn van 12 volt systemen, inclusief tips voor de installatie. Zodat je jarenlang, zorgeloos kan genieten van jouw nieuwe tuinverlichting.
Tuinverlichting die functioneel en sfeervol is
Over het algemeen is het goed om eerst even een plan van aanpak te maken. Wat wil je gaan verlichten in de tuin en wat is het doel van de verlichting? Heb je een prachtige boom in de tuin staan die je graag sfeervol wil verlichten of wil je de veiligheid verhogen door extra
tuinverlichting aan te brengen op strategische plekken in de tuin. Het mooiste is als je vooraf even een klein plannetje maakt voor jezelf, waarbij je alle lichtpunten in kaart brengt. Dat maakt de zoektocht naar de juiste tuinverlichting voor jouw project een stuk eenvoudiger.
De voor- en nadelen van 12 volt tuinverlichting
Laten we eerst maar starten met de voordelen van tuinverlichting op 12 volt. Het grootste voordeel van 12 volt is dat je alles zelf kan installeren. Je hebt geen elektricien nodig en dat scheelt vaak flink in de kosten. De meeste lampen op 12 volt worden verkocht als set en dat betekend dat je niet alleen lampen krijgt, maar ook direct de bijbehorende bekabeling en transformator. Koop je een set tuinverlichting op 12 volt, dan heb je in de meeste gevallen alles direct in 1x in huis. De meeste merken hebben setjes die zo eenvoudig zijn, dat een kind het kan aanleggen. Je hoeft niet bang te zijn, dan het niet gaat lukken.
Een ander groot voordeel, je hoeft officieel de kabels niet in te graven. Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar zorgt vaak ook weer snel voor problemen. We zien vaak dat de kabels een paar centimeter onder de grond worden gelegd, zodat ze uit het zicht zijn. Op het moment dat er een plantje gepoot wordt, gaat onbedoeld, direct de schep door het snoer. Graaf snoeren desnoods toch wat dieper in of probeer ze onder de bestrating te leggen, zodat ze minder kwetsbaar zijn.
Als laatste is het ook goed om te weten, dat spotjes op 12 volt kleiner uitgevoerd kunnen worden dan die op 230 volt. Waar spots op 230 volt vaak pas beginnen bij een diameter van 10 centimeter, heb je spotjes op 12v al met een diameter vanaf 2 centimeter. Deze zeer kleine spotjes geven vaak niet veel licht, maar dat is ook helemaal niet nodig. Dergelijke spotjes zijn namelijk perfect om te gebruiken als sfeerpuntjes in een vlonder langs het water of de bestrating.
Zijn er ook nadelen aan tuinverlichting op 12 volt? Zeker weten! Een groot nadeel van 12v is dat vrijwel iedere fabrikant een eigen systeem gebruikt. Dat zit hem dan in de connectoren die gebruikt worden voor het aansluiten. Kies je voor een bepaald merk, dan moet je voor alles ook hun lampen gebruiken. Buitenlampen van verschillende merken kan dan je niet combineren, zoals dat wel mogelijk is bij 230 volt.
Daarnaast dient in beginsel altijd een stopcontact op 230 volt voor handen te zijn, want die verlichting op 12 volt heeft toch stroom nodig. Heb je geen stopcontact beschikbaar, dan zal je die alsnog moet (laten) installeren.
Is tuinverlichting op 12 volt zuiniger dan 230 volt?
Dit is een misverstand dat helaas erg hardnekkig is en door bepaalde partijen graag in stand wordt gehouden om hun product te verkopen. Mocht je buitenlampen met elkaar willen vergelijken op verbruik, dan is daar eigenlijk maar 1 manier voor en dat is kijken naar het wattage van je nieuwe verlichting. Het wattage bepaald het daadwerkelijke verbruik van een lamp. Wanneer je een
buitenlamp neemt op 230 volt en een buitenlamp op 12 volt met dezelfde lichtopbrengst, dan zal je zien dat het wattage voor beide lampen -nagenoeg- identiek is. Heel theoretisch gezien is 12 volt zelfs iets minder zuinig en dat komt in eerste instantie door de transformator die nodig is. Bij het omzetten van 230v naar 12v gaat een stukje rendement verloren. Daarnaast is er meer stroom nodig om de spanning over de kabels heen te transporteren door de tuin. Om dit verlies te beperken, zie je dat bij langere afstanden de kabels van een 12v systeem ook relatief dik zijn.
De waterdichtheid van je tuinverlichting
Het is bij ons zo geregeld dat wanneer je een buitenlamp koopt, deze moet voldoen aan bepaalde eisen. In de praktijk komt dat erop neer, dat een buitenlamp ook gebruikt moet kunnen worden als buitenlamp. Kortom, het moet geschikt zijn om datgene te doen waar het voor verkocht wordt. Vind je een mooie set tuinspots op 12 volt met een IP-waarde van 44, dan kan je ervan uitgaan, dat dit voldoende waterdicht is om probleemloos te gebruiken. Je hoeft hier zelf dus geen studie van te maken. Wel is het goed om even te kijken naar de locatie van de transformator. Soms mogen deze gewoon onbeschermd in de tuin geplaatst worden, maar in enkele gevallen dienen deze droog opgehangen te worden in een droge ruimte, zoals een tuinhuis bijvoorbeeld. Dit staat overigens wel vermeld in de gebruiksaanwijzing.
Verschillende buitenlampen op 12 volt
Wil je de tuin verlichten met bijvoorbeeld een 2 tal tuinspots en 3 wandlampen voor aan de schutting, dan zal je zien dat het vinden van een 12v set, bijna onbegonnen werk is. In dat geval koop je 1 set op 12 volt met 2 tuinspots en nog een extra set op 12v met 3 wandlampen. Het is daarbij wel goed om te weten, dat je in dat geval ook een extra stopcontact op 230v nodig hebt.
Er zijn overigens ook merken die een universeel systeem aanbieden van hun eigen merk. Dan kan je dus wel met 1 kabel en 1 transformator alles aansluiten. Deze universele systemen zijn vaak wel wat duurder en je bent daarbij wel gebonden aan 1 merk. Neem je 2 losse sets, dan kan je voor de spots merk A nemen en voor de wandlampen merk B.
Zorg voor eenheid in de tuin
Wanneer je kiest voor verschillende soorten verlichting in de tuin, is het verstandig om er toch een eenheid van te maken en dat is makkelijker dan het lijkt. Als je bij de aanschaf zorgt dat de lichtkleur van alle lampen gelijk is, dan geeft dat heel veel rust en blijft de verlichting een eenheid. Wanneer je een nieuwe lamp koopt op 12v of 230v, dan staat daar altijd de lichtkleur bij vermeld. Dit is een getal wat uitgedrukt wordt in Kelvin (K). In de praktijk ervaren de meeste mensen 2700 Kelvin als fijn, warm wit licht. Ga je liever voor wat witter licht of toch nog wat warmer, dan kan dat ook. Maar zorg dat alles hetzelfde kleurnummer heeft.
Tot slot..
Tuinverlichting op 12 volt heeft vele voordelen en is uitermate geschikt voor kleinere projecten. Door het grote aanbod van verschillende merken, hoeft een kwalitatief goede set verlichting op 12v ook niet heel veel te kosten. Gebruik de lampen alleen zoals bedoeld door de fabrikant en dan zal je jarenlang plezier hebben van een sfeervol verlichte tuin.
Benieuwd naar de mogelijkheden die er zijn? Neem dan eens een kijkje bij bol voor de mooiste
Tuinverlichting op 12 volt »