Wanneer je nieuwe buitenlampen gekocht hebt voor in de border van je tuin, dan wil je deze natuurlijk stevig kunnen monteren, zodat ze niet omwaaien. Ditzelfde geldt ook voor lantaarns en alle andere buitenlampen die staand gemonteerd worden in de tuin. Voor het stevig plaatsen van je buitenlampen, zijn er verschillende opties en een populaire variant is daarbij de grondspies. Hoe het werkt en waar je op moet letten, dat kom je te weten op deze pagina.
Als eerst, wat is een grondspies eigenlijk?
Een grondspies is vaak niets meer dan een metalen pin die in de grond gedrukt wordt, met aan de bovenzijde een universele montageplaat. De plaat aan de bovenzijde is veelal rond, vierkant of 8-hoekig. In die plaat zitten vaak al een aantal sleuven, zodat je zonder boren vrijwel iedere
buitenlamp direct vast kunt zetten op de grondspies. Het vastzetten van de buitenlamp doe je middels een bout/moer verbinding.
Belangrijk om op te letten is de diameter van de montageplaat, want deze moet overeenkomen met de voet van je buitenlamp of lantaarn. Grondspiezen zijn er dan ook in verschillende afmetingen en hoe groter de montageplaat, des te langer zal ook de spie aan de onderzijde zijn. Dus een grotere lantaarn komt op die manier ook automatisch op een stevigere grondspies te staan. Want hoe groter de lamp, des te meer kracht er op zal komen te staan. De montageplaat van de grondspies moet dus ten alle tijden 1 slag groter zijn dan de voet van de lamp, zodat het hele voetstuk rust op de montageplaat van de grondspies.
Voor welke buitenlampen is een grondspies geschikt?
Zoals gezegd zijn grondspiezen leverbaar in diverse maten, van klein tot groot. Er is dus voor vrijwel iedere staande buitenlamp of lantaarn wel een passend exemplaar leverbaar. Is het dan ook altijd de beste oplossing? Nee, bij grotere lantaarns en dan moet je denken aan een meter of 2,5 of meer, zou ik eerder overstappen naar een betonnen fundatie. Een fundatie van beton is vaak nog net even wat steviger te plaatsen in de grond en daardoor beter in staat om ook op lange termijn de lantaarn netjes op zijn plek te houden. Je moet er rekening mee houden dat een grotere lantaarn meer wind vangt en dat dit voor grotere krachten zorgt op de fundatie en grondspiezen blijken dan in de praktijk toch wat eerder uit het lood te gaan staan.
Verder heb je een grondspies ook alleen nodig als je buitenlamp geplaatst dient te worden in de aarde. Heb je een houten vlonder of bestrating, dan kan de lamp daar in de meeste gevallen direct op gemonteerd worden. Houdt er wel rekening mee, dat in het bijzonder bestrating, vaak op afschot ligt voor het regenwater. Je lantaarn komt dan ook automatisch scheef te staan, als je deze direct erop monteert. Houdt hier dus rekening mee tijdens de installatie.
Het plaatsen van de grondspies
Druk de nieuwe grondspies niet direct in de grond, maar graaf bij voorkeur eerst de halve lengte van de grondspies uit. Is jouw grondspies 40 cm lang, graaf dan een gat van ca. 20 cm diep. Leg een waterpas op de bovenplaat en druk langzaam de spies met de hand in de grond. Controleer beide richtingen met de waterpas, hoe rechter de spies in de grond gaat, des te minder hoef je later te corrigeren. Gaat de grondspies heel zwaar, dan kan je het beste even een houtblokje op de montageplaat leggen ter bescherming en met een zware hamer de grondspies verder de grond in slaan. De grondspies moet uiteindelijk met de bovenkant gelijk staan aan het maaiveld.
De grondkabel aanbrengen
Wanneer je een grondspies gebruikt, zit er eigenlijk altijd wel een kabeldoorvoer in het hart van de plaat en deze is in de meeste gevallen ook groot genoeg om zelfs 2 tot 3 kabels door te voeren. Op die manier kan je dus ook lampen met elkaar doorverbinden. Controleer wel even of jouw buitenlamp/ lantaarn voldoende ruimte in de voet heeft om meerdere
grondkabels te huisvesten, anders heeft het weinig zin. In het verleden ben ik ook wel buitenlampen tegen gekomen die slechts 1 kabelinvoer hadden aan de onderzijde, welke niet in de midden zat. In die uitzonderlijke gevallen moet je even ter plekke beoordelen of je een nieuw gat voor de kabel boort in de grondspies of dat je de lamp iets verschuift op de grondspie, zodat het wel uitkomt. Bij zwaardere lantaarns is het overigens af te raden om de lantaarn uit het hart te plaatsen, i.v.m. de stevigheid. Bij kleinere lampen is het vaak geen enkel probleem en komt de stabiliteit daardoor niet in gevaar.
Je buitenverlichting vastzetten op de grondspies
Als het goed is staat de grondspies nu waterpas in de grond, op de juiste hoogte en steekt de grondkabel door het gat in de midden van de grondspies. Nu kun je de buitenlamp aansluiten op de grondkabel, om hem daarna direct vast te zetten op de grondspies. Zet je buitenlamp voorzichtig op de montageplaat en gebruik boutjes met moeren om alles vast te zetten. Als je het gat een beetje ruim hebt uitgegraven, dan zou je met je hand onder de montageplaat moeten kunnen komen, om de moeren te bevestigen. Om de lak van je buitenlamp niet te beschadigen bij het vastzetten, raad ik je aan om tussen de bout en voet van de lamp een kunststof ring te gebruiken. Op die manier is de kans op beschadiging van de lak nihil en kan je de bout-moer voorzichtig vastdraaien. Mocht je wat smeervet of vaseline hebben staan, smeer dit dan aan de onderzijde op het binnendraad van de moer. Mocht je de buitenlamp dan nog eens willen demonteren of verplaatsen, is de kans groter dat je hem weer los krijgt.
Test je verlichting
Heb je alles aangesloten en staat je buitenlamp stevig vast? Dan is het tijd om je
tuinverlichting even te testen. Als alles werkt, dan vul je het gat verder af met grond en stamp je dit voorzichtig aan. Doe dit gelijkmatig aan alle kanten, zodat de grondspies met lantaarn waterpas blijft staan.
Voorkom een afknapper
Is je lamp door de jaren heen toch wat scheef komen te staan, dan dien je de fundatie iets vrij te graven en deze weer waterpas te zetten. Trek nooit aan de lantaarn zelf, want dit maakt een grote hefboom, waarbij de kans groot is dat je buitenlamp zelfs afbreekt.
De levensduur van een grondspies
Grondspies zijn veelal gemaakt van verzinkt staal en gaan in de meeste gevallen probleemloos 20 jaar mee. In de praktijk zie je dus dat ze de levensduur van de buitenlamp overtreffen. Wel is het zo, dat ze door de tijd wat gaan roesten, maar omdat ze in de grond zitten, zie je daar niets van en zorgt dat niet voor problemen.
Tot slot..
Grondspies zijn dus geschikt voor nagenoeg alle staande buitenlampen tot een hoogte van ca. 2,5 meter. Let op dat je de juiste maat koopt, zodat de voet van de lamp volledig gedragen wordt door de grondspies. Neem de tijd voor het plaatsen en gebruik de juiste installatiematerialen, want op die manier heb je het langste plezier van je nieuwe buitenverlichting.
Voor het vastzetten van je buitenlamp, kan je terecht bij bol. Vind hier de juiste
Grondpin »