• Voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • Voor bedrijf & particulier

Grondkabel kopen en aansluiten

Grondkabel kopen en aansluiten Alles wat u moet weten over grondkabels. Wilt u 220 volt buitenverlichting aansluiten of wilt u een nieuwe grondkabel aanleggen voor uw buitenstopcontact? In dit blog leest u er alles over, van aanschaf tot aansluiting.

Wat is grondkabel:
Grondkabels zijn in algemene zin voorzien van een stalen omvlechting met aardlitze (aarde). Deze kabels zijn geschikt voor ondergronds gebruik en beschikken over uitstekende mechanische eigenschappen. Er zijn meerdere soorten grondkabels te koop op de Nederlandse markt. Maar vrijwel alle grondkabels die u online of in de bouwmarkt tegenkomt zijn van het type: Ymvk-as en in mindere mate Xmvk-as. Beide mogen gebruikt worden en zijn geschikt voor het aansluiten van uw buitenverlichting.

De functie van de stalen omvlechting met aardlitze:
Een standaard grondkabel is voorzien van een pvc buitenmantel, deze kunt u wegknippen/snijden. Daaronder vindt u een stalen omvlechting met een blank koperen (zilverkleurige) aardlitze (aarde). Doordat de aardlitze in direct contact staat met de stalen omvlechting, is de gehele buitenmantel direct geaard. Dit zorgt voor een extra stukje veiligheid bij mechanische beschadiging van de grondkabel.

Grondkabel ingraven:
Grondkabel kan probleemloos vele tientallen jaren meegaan, het ingraven moet daarom secuur gebeuren. Leg de grondkabel voldoende diep, 60 cm is de norm. Zorg dat de kabel geen beschadigingen oploopt en gebruik nooit een tweedehands grondkabel. Het is aan te bevelen de kabel uit 1 stuk aan te leggen, bij iedere plek waar u een aftakking/aansluiting wilt maken, maakt u een lusje zonder de grondkabel door te knippen Dit lusje zorgt ervoor dat u voldoende lengte in de kabel heeft om in de toekomst een aansluiting/aftakking te maken.

Het aansluiten van de grondkabel:
De eerste stap is om de pvc buitenmantel te verwijderen over een lengte van ca. 15 cm. Dit kan met een officieel kabelmes, doe je het zeer voorzichtig, dan lukt het ook met een gewone kniptang. De stalen omvlechting ligt nu bloot , deze kunt iets naar achteren trekken, daardoor zal deze onderin bol naar buiten gaan staan. Deze kan nu ook in zijn geheel weggeknipt worden, pas op dat u niet direct de onderliggende aardlitze meeknipt. De aardlitze is het blank koperen draad (meerdere vezels) dat in een rechte lijn onder de stalen omvlechting ligt. Nu kan ook de tweede pvc mantel verwijderd worden, deze verwijdert u tot ca. 1 cm van de gestripte buitenmantel. Nu kunt u de aders verbinden met de buitenlamp of ieder ander willekeurig aansluitpunt. De aardlitze is niet geisoleerd, dit kunt u doen door deze te omwikkelen met isolatietape. De aardlitze dient u te gebruiken als aardedraad en dient ook in die hoedanigheid aangesloten te worden.Buitenlamp aansluiten, 2-aderige grondkabel (foto) is voldoende:
Wilt u gewoon een enkele 230v buitenlamp aansluiten of een 230v stopcontact, dan heeft u aan een 2-aderige grondkabel voldoende. Bij grondkabels wordt de aardlitze (aarde) niet meegeteld, feitelijk heeft u 1 ader minder nodig dan bij een standaard kabel die u bovengronds gebruikt. Het is soms een beetje verwarrend, maar bij twijfel, altijd even navragen bij uw leverancier. Afhankelijk van het aantal schakelingen dat u wilt maken, of bij de aanleg van krachtstroom gebruikt u een grondkabel met meerdere aders.

Als buitenverlichtingsspecialist leveren wij ook diverse grondkabels. Alles is direct uit voorraad leverbaar, hier vindt u ons complete aanbod Ymvk-as grondkabels.

Heeft u naar aanleiding van dit blog nog vragen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
 
  Wellicht Buitenverlichting     21-07-2017 13:31
Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Op rekening
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2020