• Voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • Voor bedrijf & particulier

Boom uitlichten? Welke grondspot heeft u nodig...

Boom uitlichten? Welke grondspot heeft u nodig...

Grondspots zijn zeer geschikt voor het uitlichten van bomen, maar waar moet u nu op letten bij de aanschaf van een grondspot? Grondspots kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden, maar in dit blog beperk ik me tot het uitlichten van een boom.

 

1: De afmetingen van de boom.

Hoe groot is de boom die u wilt gaan verlichten met de grondspot? Als u een dakplataan van ca. 2,5 meter hoog wilt verlichten, dan is het belangrijk dat de lichtbundel op die hoogte ook voldoende breed is. Een smalle lichtbundel zal gewenst zijn bij een zuilvormige boom. Voor de dakplataan zou een grondspot met een stralingshoek van 40 graden prima zijn, maar voor de zuilvormige boom zou een hoek van 15 graden al kunnen volstaan.

 

2: Wattage bepalen van de lichtbron.

Voor een boom van 2,5 à 3 meter hoog komt u uit bij een grondspot met een led lamp van ca. 4 watt. Bij een hoogte van 1 meter kun je een inbouw grondspot met ledje nemen van ca. 2 watt en voor een hoogte van 3,5 à 5 meter zou u uitkomen op en grondspot met een led lamp van ca. 5 tot 6 watt. Bij bomen van 5 meter of hoger zou ik altijd even contact opnemen met een specialist die u kan adviseren over de juiste lichtbron en inbouw spot.

 

3: Lichtkleur kiezen.

Op iedere lichtbron staat de kleurtemperatuur vermeld in Kelvin. Hoe lager het getal, des te warmer is de kleur. In algemene zin ervaren we 2700 Kelvin als sfeervol, warm wit. Met een kleurtemperatuur tussen de 2500 en 2800 Kelvin zit u over het algemeen goed.

 

4: Led module of losse ledlamp als lichtbron?

U heeft de keuze om een grondspot te kopen met ingebouwde led module of losse led lamp, ook wel retrofit genoemd. Het grote verschil is dat de ingebouwde module veelal niet vervangbaar is. Bij retrofit maakt u gebruik van een losse led lamp, deze is achteraf altijd eenvoudig te vervangen. De ingebouwde led module heeft in theorie een langere levensduur, de aanleiding hiervoor is dat de fabrikant in staat is om een groter koellichaam te integreren in de grondspot. Zelf zien we tot op heden nog geen aantoonbare verschillen in de levensduur van beide varianten.

 

5: Zwakstroom of netspanning?

In beginsel heeft u altijd een 220 volt netspanning nodig voor uw grondspot. Dit kan zijn om de grondspots direct van een voeding te voorzien of in het geval van een 12 volt systeem om de transformator te voeden. In het laatste geval zullen de inbouw grondspots aangesloten worden op de zwakstroomkabel.

 

6: Wanneer kiest u voor een richtbare grondspot?

Dit kan gewenst zijn wanneer de grondspot in een niet vlakke bestrating verwerkt moet worden. Wanneer de inbouw grondspot bijvoorbeeld schuin in de bestrating is verwerkt, dan kan het nodig zijn om de richting van de lichtbundel te corrigeren.

 

7: Slagvaste uitvoering.

Bij plaatsing onder een boom in uw achtertuin zal een grondspot met slagvaste uitvoering geen meerwaarde bieden. Maar mocht de grondspot geplaatst worden in de openbare ruimte of er met uw auto overheen willen rijden, dan is dit zeker iets om rekening mee te houden.

 

In ons assortiment hebben we 230 volt RVS led inbouw grondspots uit de Berlijn serie. Deze luxe inbouw grondspots zijn geschikt voor het verlichten van bomen met een hoogte van ca. 2 tot 4,5 meter. De inbouw grondspots zijn direct uit voorraad leverbaar en worden standaard geleverd met een voorgemonteerd neopreensnoer van ruim 1 meter. Hierdoor zijn de grondspots eenvoudig te installeren.


Voor het uitlichten van bomen tot ca. 2,5 meter kunt u deze led spots toepassen:
Led grondspot RVS rond & Led grondspot RVS vierkant 

Voor het uitlichten van grotere bomen tot ca. 4,5 meter zijn deze spots geschikt:
Led grondspot RVS rond XL & Led grondspot RVS vierkant XL 

 

Meer weten over grondspots, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

  Wellicht Buitenverlichting     07-03-2017 14:28
Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Op rekening
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2020