• Alles over buitenverlichting
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Buitenspots

Spots zijn een perfect instrument om bomen en gevels in de tuin sfeervol uit te lichten. Wanneer je op zoek gaat naar spots, dan heb je eigenlijk de keuze uit een 2-tal soorten. Zo zijn er tuinspots, deze plaats je veelal met een pin in de aarde. Ze zijn richtbaar en steken boven de aarde uit. Daarnaast zijn er ook de inbouw grondspots, deze worden vlak in de grond of bestrating geplaatst. Kortom, er zijn diverse spots om jouw tuin sfeervol te verlichten. In dit artikel kom je alles te weten, van aankoop tot installatie.

Wat wil je uitlichten?
Spots zijn uitermate geschikt voor het uitlichten van bomen. Maar je kunt spots ook gebruiken voor andere doeleinden, zoals het verlichten van standbeelden, gevels en reclamezuilen. Wanneer je hele kleine inbouw spots hebt, dan kun je deze zelfs gebruiken als accentverlichting in de bestrating. Er zijn dus diverse mogelijkheden, dus bedenk vooraf goed wat je wilt verlichten. Soms is het heel verleidelijk om van alles uit te willen lichten in je tuin, maar maak het niet te bont. Juist het contrast tussen donker en licht maakt het sfeervol.

Richtbare spots
Tuinspots hebben als groot voordeel dat ze richtbaar zijn. Het is dan vaak ook niet noodzakelijk dat de spot recht onder een boom staat. Dit geeft wat meer vrijheid om de juiste plek te vinden. Houdt wel rekening met verblinding. Plaats en richt de tuinspot zo, dat deze niet verblind als je er langs loopt bijvoorbeeld. Richt het licht van je af, naar het uit te lichten object, dan gaat het altijd goed. 

De meeste inbouw grondspots zijn niet richtbaar en vaak is dat ook niet nodig. Wanneer je bomen gaat verlichten, dan maakt het echt niet uit of je grondspot een heel klein beetje scheef staat. Maar wanneer je bijvoorbeeld een gevel van een gebouw gelijkmatig wilt verlichten, dan kan een richtbare grondspot wel handig zijn. Op die manier kun je ze allemaal eenvoudig in dezelfde stand afstellen, zodat de lijnen op de gevel overal gelijk zijn. In bepaalde situaties kan het dus zeker handig zijn, maar in de meeste gevallen zal een richtbare grondspot geen meerwaarde bieden.

Let op: De meeste richtbare inbouw grondspots kunnen maar zeer beperkt kantelen, een maximale hoek van 15 graden is niet vreemd. Dit heeft te maken met het feit dat de lichtbron in een koker zit en er daardoor slechts beperkte correctie mogelijk is.

Overrijdbare inbouw grondspots
De kleine inbouw grondspotjes mag je zelden belopen, laat staan eroverheen rijden met je auto. Bij de grotere grondspots op 230v is dat vaak wel mogelijk. Het glas is dan voldoende dik om het wiel van je auto te dragen. Op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing vind je de maximale belasting terug. Daarnaast heb je nog slagvaste versies, welke hufterproof zijn. Deze vind je vaak terug op plekken in de openbare ruimte die voor iedereen vrij toegankelijk zijn en waar de kans op vandalisme bestaat.

Wanneer je met een fiets of auto over de grondspot gaat rijden, dan zal je zien dat er krasjes op het glas ontstaan. Dit is niet te voorkomen, maar op een grondspot met helder glas ziet het er niet fraai uit. Mocht je jouw spot dus willen overrijden, dan is het advies om te kiezen voor een variant met diffuus glas. Door het diffuse glas is het minder snel zichtbaar dat er eventuele krassen in het glas zitten. Nadeel van diffuus glas is wel, dat het de lichtbundel verzwakt. Maak hierin dus een afweging, wat voor jouw project het minst nadelig is.
Wellicht Buitenverlichting
  • Alles over buitenverlichting
  • De leukste blogs
  • Solar
  • Tuinverlichting 12 volt
  • Buitenverlichting 230 volt
  • Tips voor installatie
  • Informatie & Inspiratie

© Wellicht Buitenverlichting 2024