• Alles over buitenverlichting
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Buitenverlichting 230 volt

Alles over buitenverlichting op 230 volt 

Ben je op zoek naar nieuwe buitenlampen voor in je tuin of aan de gevel van je woonhuis? Dan vind je hier veel informatie, niet alleen voor het kopen van de juiste buitenlampen, maar ook tips voor de installatie. Verder vertellen we je meer over de voor- en nadelen van buitenverlichting op 230 volt. Met de juiste kennis wordt het makkelijker om een goede keuze te maken en je project tot een sfeervol en functioneel geheel te maken.

Buitenverlichting is functioneel en sfeervol
Buitenverlichting kan je op verschillende manieren toepassen, zowel functioneel als sfeervol. Wil je de bomen in je tuin mooi aanlichten, dan hebben we het over sfeerverlichting. Maar een buitenlamp aan de gevel van je huis kan weer heel functioneel zijn. Zo zie je wie er voor de deur staat, maar kan je ook bij thuiskomst eenvoudig het sleutelgat in de deur vinden. Bij de aanschaf van buitenverlichting is het advies om eerst te kijken naar de functionele buitenlampen, met andere woorden, waar is verlichting noodzakelijk. Daarna komt het aspect sfeer, misschien heb je wel een hele mooie boom of standbeeld in de tuin staan. Dan kan je deze met een richtbare tuinspot, sfeervol uitlichten.

De voor- en nadelen van buitenverlichting op 230v
Buitenverlichting op 230 volt heeft zowel voor- als nadelen t.o.v. een systeem op 12 volt. Laten we dan eerst maar met de nadelen beginnen. Het aansluiten van buitenlampen op 230 volt dient gedaan te worden door een vakbekwaam persoon. Dit maakt dat 230 volt buitenverlichting niet door iedereen zelf kan worden aangesloten. Bij 12 volt ben je wel bevoegd om alles zelf aan te sluiten. Houdt er overigens wel rekening mee dat je een transformator nodig hebt, die aangesloten dient te worden op een voeding van 230 volt.

Een groot voordeel van buitenverlichting op 230 volt is dat je alle merken buitenlampen met elkaar kunt combineren. Zo kan je de wandlampen van fabrikant A, combineren met de staande lampen van fabrikant B en de buitenspots van fabrikant C. Dit geeft heel veel vrijheid en maakt dat er voor ieder project een passende oplossing gevonden kan worden. Bij 12v systemen ben je vaak gebonden aan de verlichting van 1 fabrikant. Ze gebruiken in de meeste gevallen een eigen kabelsysteem, waarbij alleen de buitenlampen van het eigen merk aangesloten kunnen worden.

Wanneer je kleine inbouwspotjes nodig hebt voor in je vlonder of bestrating, dan kom je vaak weer uit bij een 12 volt systeem. Spotjes op 12 volt zijn vaak compacter te produceren, waardoor ze op dit punt een voordeel bieden. Sfeer spotjes met een diameter van slechts 25mm zijn geen uitzondering. Bij 230 volt inbouw spots begin je vaak pas bij een diameter van 10 cm. Je kunt natuurlijk ook combineren, dan gebruik je kleine inbouw spots op 12v in combinatie met lampen op 230v.

Is buitenverlichting op 230 volt zuiniger dan 12 volt?
Helaas is er nog altijd een groep mensen die van mening is dat buitenverlichting op 12 volt zuiniger is, dan die op 230 volt. Dat is niet correct, want om buitenlampen van verschillende voltages met elkaar te vergelijken moet je kijken naar het wattage. Het wattage bepaald hoeveel energie er wordt verbruikt. Een buitenlamp op 12v met een lichtbron van 5 watt, verbruikt hetzelfde als een buitenlamp op 230 volt met een gelijkwaardige lichtbron. Alleen heb je bij de lamp van 12 volt nog een transformator nodig om de spanning om te kunnen vormen. Los van de extra kosten van een transformator, gaat er bij het omzetten van spanning ook nog wat rendement verloren. Theoretisch zou je kunnen zeggen dat buitenverlichting op 12v juist meer energie kost. 

Daarnaast zijn er ook minder spanningsverliezen in de kabels, wanneer 230 volt wordt gebruikt. Bij gebruik van lange stukken grondkabel, kan dit theoretisch ook zorgen voor een hoger energieverbruik. Het is wel goed om erbij te zeggen, dat het energieverlies bij 12 volt zeer klein is en daarmee nagenoeg verwaarloosbaar is. Kijk vooral welke buitenverlichting het beste bij jouw past en laat je niet te veel leiden door het voltage.

Is buitenverlichting op 230 volt veilig?
Absoluut, als alles gewoon op de juiste manier wordt aangesloten, dan is buitenverlichting op 230 volt veilig voor mens en dier. In huis gebruiken we ook 230 volt, het gaat pas problemen geven als het verkeerd wordt aangesloten. De grondkabels liggen diep in de grond en zijn standaard voorzien van een aarde, waardoor ze 100% veilig zijn, zelfs als je er de schep in zet. Daarnaast hebben metalen buitenlampen ook altijd een connectie met de aardedraad in de grondkabel. Mocht er dus eens wat fout gaan met een lamp om wat voor reden dan ook, dan is het armatuur gewoon veilig.

Alle buitenverlichting wordt getest op waterdichtheid, want anders mag het niet eens verkocht worden.

De waterdichtheid van buitenlampen
Wanneer je ergens een buitenlamp ziet, dan moet je er ook vanuit kunnen gaan dat deze geschikt is voor gebruik in de buitenruimte. De waterdichtheid van een buitenlamp wordt uitgedrukt in een IP-waarde en staat altijd vermeld op de verpakking van het product. Hierbij wordt vaak gedacht dat een hogere IP-waarde automatisch ook beter is, maar dat is zeker niet altijd het geval. Als je kijkt naar oude straatlantaarns bijvoorbeeld, dan zie je dat deze aan de onderkant vaak open zijn. Hierdoor krijgen ze vaak een zeer lage score, terwijl je nooit problemen zal ondervinden. Regen komt van boven en juist door de open onderzijde ontstaat er geen condens aan de binnenzijde van het armatuur. Gek gezegd, hoe beter het armatuur kan ademen, des te minder problemen je zal ondervinden. 

De meeste buitenlampen hebben een IP-waarde van 44, dit betekend dat ze getest zijn op 10 liter water per minuut, vanuit alle richtingen. Dit is een dusdanig grote hoeveelheid water, dat je deze lampen met een gerust hart, onbeschut in de tuin kunt zetten.

Alleen bij buitenlampen die je permanent onder water wilt gebruiken, is een hogere IP-waarde noodzakelijk. Hierbij moet je denken aan spots voor in de vijver of het zwembad. Ook bij inbouw grondspots, welke permanent in de grond staan, is een hogere IP-waarde gewenst. Hoe hoger de IP-waarde, des te groter is ook de kans op condens aan de binnenkant van het glas. Hoe hoger de IP-waarde, des te minder ventilatie en dus kans op condens.

Verschillende soorten buitenverlichting op 230v
Buitenlampen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Kies vooral het model lamp dat bij jouw project past en bekijk goed om wat voor materiaal het gaat en hoe dit zich houdt in de toekomst. Laat je bij twijfel goed informeren. Hieronder vind je een aantal verschillende soorten buitenlampen en toepassing ervan.

Buiten wandlampen:
Wandlampen worden veelal ingezet als functionele verlichting voor aan de gevel van het huis of de berging. Buiten wandlampen zijn er in bijzonder veel uitvoeringen, van klassiek tot modern en alles wat daar nog tussen zit. Een aandachtspuntje is altijd wel de montage en het voetstuk. Bij nieuwbouw huizen zie je vaak een aansluitdoos in de muur zitten en dan is het wel zo netjes als deze volledig bedekt wordt door de steun van de wandlamp. Anders zit je tegen een halve wanddoos aan te kijken en dat is geen gezicht.

Staande lampen:
Wil je jouw border, terras, oprit of voetpad sfeervol verlichten? Dan kan je het beste kiezen voor wat staande buitenlampen. Wanneer je staande lampen wilt plaatsen in de border van je tuin, zorg dan dat ze voldoende lengte hebben. Helaas zien we nog te vaak dat er gekozen wordt voor te korte lampen, die dan met een paar jaar verdwijnen in het groen. Zorg dat je buitenlampen altijd mooi boven de beplanting uitsteken.  

Lantaarns:
Oud-Hollands of modern, een grote lantaarn kan een waar sieraad zijn in de tuin. Kies je voor een 1 lichts lantaarn of ga je voor een opvallende 3-lichts lantaarn. Het is vooral een kwestie van smaak. Zorg wel dat je een stevige fundatie gebruikt, want het is zonde als je lantaarn omvalt tijdens een stevige windhoos.

Prikspots:
De prikspot is een bijzonder makkelijke spot, welke je op iedere gewenste plek in de grond kunt drukken. Bij een prikspot blijft de lamp bovengronds en wordt hij met de meegeleverd spie in de aarde gedrukt. Dit werkt bijzonder eenvoudig en het voordeel is ook nog eens, dat je een prikspot eenvoudig kunt richten op het uit te lichten object. Met een prikspot richt je dus heel eenvoudig bomen, struiken, vijvers en andere objecten uit.

Inbouw grondspots:
Wil je bomen uitlichten op een elegante wijze? Dan kan je dat doen met een inbouw grondspot op 230 volt. Een grondspot gaat volledig in de grond en het enigste wat je ervan terugziet is de bovenplaat, welke vaak van hoogwaardig RVS is. Grondspots kan je gebruiken in de volle grond, maar ook in een houten vlonder of de bestrating. In de meeste gevallen mag je er ook gewoon overheen lopen en hoef je dus nergens rekening mee te houden.

Maak je buitenverlichting energiezuinig met led verlichting
Op het moment van schrijven gaan de energieprijzen door het dak. Je kunt bijna niet meer om led verlichting heen, maar toch, gebruik ten alle tijden energiezuinige lichtbronnen. Het grote voordeel van led is dat het niet alleen heel zuinig is, maar ook nog eens een lange levensduur kent. Win-win dus. Je hebt de keuze uit buitenlampen op 230 volt met geïntegreerde led verlichting, maar je kan ook kiezen voor een lamp met verwisselbare lichtbron. Op de verpakking van de lichtbron vind je een energielabel, wat vertelt hoe zuinig de verlichting is. In 2022 zijn er nieuwe energie labels gekomen, welke de oude gaan vervangen. Door de nieuwe opzet vallen sommige led lampen een paar trede terug, maar laat je hier niet door afschrikken. In algemene zin is led verlichting enorm zuinig en zijn de onderlinge verschillen tussen de verschillende merken (bij gelijke lichtopbrengst) vrijwel te verwaarlozen.

Zorg voor eenheid
Wanneer je verschillende buitenlampen gaat installeren in de tuin, dan is het wel zo netjes als het 1 geheel wordt. Het is belangrijk om te zorgen dat de lichtkleur van alle lampen hetzelfde is. De kleur van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin en staat altijd op de verpakking vermeld. Hoe hoger het getal, des te witter is het licht. In huis gebruiken de meeste mensen lampen met een lichtkleur van 2700 Kelvin. Dit wordt gezien als warm witte verlichting die ook geschikt is voor in de tuin. Mocht je liever wat geler licht hebben, dan kies je voor lampen met een waarde van rond de 2200 Kelvin. 

In de praktijk zien we dat tuinverlichting met een lichtkleur van 3000 Kelvin ook nog wel wordt gebruikt, maar vele zien dit al snel als een wat killere vorm van verlichting.

Buitenverlichting op 230 volt kopen?
Bij Wellicht Buitenverlichting hebben we een groot assortiment met buitenlampen op 230 volt in diverse stijlen. Alle buitenverlichting is direct uit voorraad leverbaar. Indien je op werkdagen voor 12.00 uur besteld, dan wordt je bestelling nog dezelfde dag verzonden en vaak al de volgende dag bezorgd door PostNL. We leveren in Nederland en België en je betaald vanaf € 20,- geen verzendkosten.

Niet de buitenlamp gevonden die je zocht?
Dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen bij bol, voor de meest uitgebreide collectie Buitenlampen » 


Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard en Overboeking
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2024