• Voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • Voor bedrijf & particulier

Waterdichte buitenverlichting nodig? Alles wat je moet weten

Waterdichte buitenverlichting nodig? Alles wat je moet weten Waterdichte buitenverlichting, wat zijn de aandachtspunten bij de aankoop van een goede buitenlamp? In dit blog leg ik u uit wat de IP code betekend en hoe u deze zelf kunt toepassen voor het aanschaffen van de juiste buitenverlichting. 

Algemeen:

Iedere buitenlamp is voorzien van een IP-waarde, dit is een 2-cijferig nummer wat veelal terug te vinden is op de sticker of het typeplaatje ter hoogte van de fitting in de lamp. Dit betreft een internationale norm welke is vastgelegd in de IEC 60529. Deze norm zegt iets over de beschermingsgraad  tegen indringen van voorwerpen en het aanraken van de buitenlamp, maar ook hoe goed deze beschermd is tegen vocht van buitenaf. Hoe hoger de IP-waarde, des te beter is de bescherming. De laagste beschermingsgraad is IP-00 en de hoogste is IP-69. Dan is er ook nog een derde getal wat iets verteld over de mechanische krachten die het object kan verdragen, maar dit getal kom je op buitenlampen (vrijwel) nooit tegen en zal ik dus ook buiten beschouwing laten.

Goede buitenverlichting is IP-44 of hoger:
Voor alle buitenlampen die onbeschermd in de tuin geplaatst worden is een IP-44 buitenlamp ruim voldoende tegen vocht bestand. De buitenlamp is hiermee beschermd tegen het indringen van voorwerpen groter dan 1mm en plensdicht. Dit betekend dat de lamp getest is op waterdichtheid vanuit alle richtingen met een hoeveelheid water van 10 liter per minuut. De buiten wandlampen met deze waarde kunt u onbeschut ophangen aan de gevel van uw huis of in het geval van staande buitenlampen, kunnen deze op iedere willekeurige plek in de tuin geplaatst worden. Dus voor alle standaard buiten toepassingen is buitenverlichting met IP-44 prima geschikt. 

Wat te doen met buitenlampen die een lagere IP-waarde hebben:
Er zijn ook diverse lampen in de handel die speciaal voor buiten gebruik zijn, maar toch een IP-waarde hebben die lager is dan 44. Daarbij kan het zijn dat het een buitenlamp betreft met een open onderzijde, deze halen niet de IP-44, maar zijn wel bestand tegen water van bovenaf (regenwater) en kunnen in sommige gevallen dus toch onbeschermd in de tuin geplaatst worden. De tweede groep buitenlampen zijn de hanglampen en plafond inbouwspots, voor onder een overkapping. Hierbij hangen de lampen beschut en kunnen ze toch veilig buiten gebruikt worden. De meeste van deze lampen hebben een IP-waarde van 23 (spatdicht). Bij twijfel over de toepassing van de betreffende buitenlamp is het aan te raden om voor aankoop contact op te nemen met de betreffende leverancier over de mogelijkheden.

Grondspots, tuinspots en inbouw wandlampen vragen een hogere bescherming:
Buitenlampen die extra gevoelig zijn voor vocht worden veelal voorzien van een nog betere afdichting, met als gevolg een hoge IP-waarde. Hierbij moet u denken aan aan inbouw grondspots, tuinspots en buiten inbouw wandlampen. Deze lampen staan direct of indirect in contact met de aarde/grond en krijgen het daardoor zwaarder te voorduren.

Onderwaterverlichting:
Verlichting voor in de vijver of het zwembad vraagt om de hoogste waterdichtheid en heeft dan ook een minimale IP-waarde van 68, de buitenlamp is dan geschikt voor gebruik onder water tot een diepte die opgegeven wordt door de fabrikant van het betreffende artikel.

Toch vocht in uw buitenlamp:
Heeft uw buitenlamp de juiste IP-waarde, maar heeft u toch last van vocht in uw lamp? In de meeste gevallen gaat het dan om een stukje condens, dit betreft veelal enkele druppels die aan de binnenzijde van het lichtvenster zichtbaar zijn. Dit zorgt zelden voor problemen en komt door het opwarmen en afkoelen van het armatuur. Door temperatuurverschillen tussen de binnenzijde van de lamp en de buitenlucht is dit fenomeen vrijwel niet te voorkomen. Vrijwel alle buiten wandlampen hebben daarom ook aan de onderzijde een klein luchtgat, waardoor de binnenzijde kan ventileren en het vocht eruit kan. In staande buitenlampen is de fiiting vaak zo geplaatst dat eventueel vocht langs de randen van de buitenlamp naar beneden kan lopen en in de grond terecht komt. Op deze manier wordt een eventuele storing aan uw buitenverlichting voorkomen.

Heeft u veel vocht in de buitenverlichting of zorgt het toch voor een storing, dan zult u moeten uitzoeken wat de oorzaak is. De meest voorkomende storingen worden veroorzaakt door het niet juist plaatsen van de afdichtingen (rubbers), ook het aansluiten van grondspots met verkeerde snoeren en kabels is een veel voorkomend probleem. Ook na het vervangen van een lichtbron is het zaak dat alles goed wordt schoongemaakt alvorens het wordt teruggeplaatst en indien nodig dienen afdichtingen vervangen te worden. Komt u er zelf niet uit, schakel dan een vakman in.

Conclusie:
Als uw buitenverlichting met de juiste zorg en aandacht wordt aangesloten en u de handleiding van de leverancier volgt, dan heeft u zelden last van storingen en kunt u jarenlang zorgeloos genieten van een sfeervol verlichtte tuin. 

Mocht u nog op zoek zijn naar een sfeervolle buitenlamp, bekijk dan eens onze collectie energiezuinige Led Buitenverlichting

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neemt u dan gerust contact met ons op en bel 010-5902800 of stuur een bericht via het contactformulier.
  Wellicht Buitenverlichting     27-06-2018 14:42
Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Op rekening
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2020