• Voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • Voor bedrijf & particulier

Staande buitenlamp nodig? 5 Tips voor de aankoop en installatie

Staande buitenlamp nodig? 5 Tips voor de aankoop en installatie Je hebt een fraai aangelegde tuin met mooie plantenborders en een gezellig terras, maar hoe kom je nu aan de juiste buitenlampen om de tuin sfeervol te verlichten? Met staande buitenlampen kun je zorgen voor het juiste licht in jouw tuin. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf en installatie?

Stap 1: Wat wil je verlicht hebben in de tuin?

Gaat het alleen om je terras of ben je ook op zoek naar tuinverlichting voor je oprit en borders in de tuin? Je kunt beginnen met het maken van een eenvoudig lichtplan, hierbij zet je de tuin in schaal op tekening. Hierna teken je de gewenste lichtpunten in en heb je een mooi overzicht van hetgeen je wilt gaan realiseren. Gaat het om slechts enkele buitenlampen of weet je voor jezelf al precies wat je wilt, dan kun je deze stap overslaan.

Stap 2: Bepaal de juiste hoogte van je staande buitenlampen
Staande buitenlampen zijn er in vele afmetingen, belangrijk is daarbij dat je een buitenlamp koopt met de juiste hoogte. Heb je nu een terras of voetpad zonder dat er verdere beplanting aanwezig is, dan wordt veelal gekozen voor een staande buitenlamp tussen de 45 en 125 cm hoog. Komt je verlichting tussen de beplanting te staan, bekijk dan goed hoeveel deze nog gaat groeien. Helaas komt het nog te vaak voor dat te kleine buitenlampen zijn geplaatst die al binnen enkele maanden tot een jaar volledig zijn overwoekerd door de beplanting. Zorg dat de buitenlamp dus voldoende hoogte heeft. Plaats de staande buitenlampen bij voorkeur langs de randen van de borders, zo kun je altijd gemakkelijk bij de lamp en verdwijnt deze ook minder snel in het groen. 

Stap 3: De onderlinge afstand tussen je staande buitenlampen bepalen
Veelal wordt ervoor gekozen om de lampen op de hoeken van een een terras, oprit of voetpad te plaatsen, maar hoeveel staande buitenlampen heb je nu nodig als je over een langere lengte verlichting wilt plaatsen? Je kunt als vuistregel nemen ca. 5x de hoogte van de door jouw gekozen buitenlamp. Heb je dus een buitenlamp van 80 cm, dan plaats je de eerst volgende lamp op ca. 4 meter. In de praktijk plaats je eerst een buitenlamp op het begin en einde van de te overbruggen lengte, daarna meet je het tussenstuk op en op basis van de bovenstaande vuistregel bereken je het aantal lampen dat je in totaal nodig hebt. Het gaat hier slechts om een vuistregel die zorgt voor een algemene richtlijn, maar heb jij liever meer of minder afstand tussen de buitenlampen, doe dit dan gerust en zorg zelf voor de juiste balans in de tuin.

Stap 4: Het kopen van de juiste buitenlamp
Staande buitenlampen zijn er in vele soorten en maten. Of je nu op zoek bent naar een vierkante of ronde buitenlamp, modern of klassiek, er is voldoende keus. Kies de buitenlamp die het beste bij jouw tuin past en let erop dat jouw nieuwe buitenlamp de juiste hoogte heeft. Uiteraard kies je voor een staande buitenlamp die voorzien kan worden van energiezuinige led verlichting, waar je vele jaren zorgeloos van kunt genieten. 

Stap 5: Het aanleggen en installeren van de buitenverlichting
Om jarenlang zorgeloos te kunnen genieten van een sfeervol verlichte tuin is het belangrijk dat alles netjes en correct wordt geplaatst en aangesloten. Zorg dat de bekabeling netjes wordt weggewerkt en maak een foto tijdens de aanleg, zo kun je in de toekomst altijd eenvoudig terugvinden waar de kabels liggen indien nodig. Zorg dat je de buitenlampen stevig vastzet, de meeste lampen kunnen geleverd worden met een bijpassende grondspie of fundatieblok. Daarnaast kan de meeste buitenverlichting ook direct op de bestrating of een houtenvlonder geplaatst worden, op deze manier staan de buitenlampen als een huis en kun je jarenlang genieten van een sfeervolle buitenverlichting.

Lees verder onder de video


Wil je nog inspiratie opdoen voor jouw tuin?
Bekijk dan eens onze collectie: Staande LED Buitenlampen

In dit blog hebben we ons beperkt tot de aankoop en installatie van staande buitenlampen. Uiteraard kun je de buitenverlichting verder uitbreiden met onder andere tuin- en grondspots voor het uitlichten van bomen, wandlampen voor aan de gevel van je huis en nog veel meer.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
  Wellicht Buitenverlichting     13-01-2019 16:12
Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Op rekening
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2020