• Voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • Voor bedrijf & particulier

Buitenverlichting aanleggen? Tips en plan van aanpak

Buitenverlichting aanleggen? Tips en plan van aanpak Wilt u de tuin voorzien van sfeervolle buitenverlichting en kunt u nog wel wat advies gebruiken? Dit blog kan u helpen met het maken van de juiste keuzes. Van lichtplan tot en met de aanleg van uw buitenverlichting, wij helpen u stap voor stap op weg.

Stap 1: Het maken van een lichtplan
Afhankelijk van de grote van de tuin kan het handig zijn om te beginnen met een lichtplan. Met een lichtplan zet u alle lichtpunten eerst op papier, dit is ook handig om later de grondkabels te kunnen aanleggen. Vaak staan enkele lichtpunten op voorhand al vast, bijvoorbeeld voor het verlichten van een oprit, terras, vijver, beeld of boom. Deze lichtpunten kunnen direct op tekening worden gezet, daarna vult u de tekening aan met de verlichting waar u nog over twijfelt. U kunt beter een lamp teveel intekenen dan te weinig, want u heeft later altijd nog de keuze of u daadwerkelijk verlichting op dat punt gaat installeren.

Wilt u alles weten over het maken van een lichtplan? Lees dan het blog: Lichtplan maken voor uw tuin

Stap 2: Extra stroompunten in de tuin
Nu de buitenverlichting in grote lijnen op de kaart staat, is het zaak om de overige stroompunten te gaan intekenen. Mogelijk wilt u een stopcontact in de tuin voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden of een voeding voor het laadstation van de robotmaaier. Maar ook zaken als een vijverpomp, beregeningspomp, tuinhuis, en toegangspoort vragen om stroom en vergeet de laadpaal van uw elektrische auto niet. 

Stap 3: Buitenverlichting op 12v of 230 volt
Laat ik voorop stellen dat het stroomverbuik voor een 12v of 230v buitenlamp (nagenoeg) identiek is, dus voor het energieverbruik maakt de keuze niet uit. De 12 volt systemen hebben als voordeel dat deze door iedereen aangelegd kunnen worden. Diverse merken leveren in verschillende prijsklasse plug & play systemen, deze zijn vaak eenvoudig te installeren. Doordat ieder merk met zijn eigen plug & play systeem werkt, zit u vaak wel vast aan 1 merk, het uitwisselen van 12v buitenlampen van verschillende merken is veelal niet mogelijk. Deze systemen maken gebruik van een transformator die de spanning omzet van 230v naar 12v, u zult dus altijd wel moeten zorgen voor minstens 1 stopcontact.

Buitenlampen op 230 volt zijn in alle maten en vormen leverbaar, van tuinspot tot stallamp en van buiten lantaarn tot grondspot. Het fijne hiervan is dat de keuze enorm is en dat u ook niet vastzit aan een merk. Wilt u een lantaarnpaal van merk A, grondspots van merk B en een tuinspot van merk C, dan is dat geen enkel probleem. Het aansluiten van 230 volt buitenverlichting is overigens wel iets dat door een vakman dient te gebeuren.

Stap 4: Het in- en uitschakelen van de buitenverlichting
Wanneer u een 12 volt systeem aangeschaft, dan zit daar soms al een tijdklok of lichtsensor bijgeleverd. Daarnaast heeft u veelal ook de mogelijkheid om het stopcontact waar de transformator op aangesloten is te schakelen. Met deze laatste optie kan de verlichting/stopcontact op dezelfde wijze bediend worden als de (overige) 230 volt buitenverlichting.

Er zijn diverse mogelijkheden voor het bedienen van de buitenverlichting:
- Handbediende schakelaar; schakelaar die met de hand bediend wordt 
- Schemerschakelaar; gaat aan bij zonsondergang en blijf branden tot zonsopgang
- Bewegingssensor; gaat aan bij het zien van beweging en uit na de ingestelde tijd
- Tijdklok; schakeld in- en uit op de zelf in te stellen tijden 

De bovengenoemde schakelingen worden momenteel (nog) het meest toegepast. Uiteraard is het ook mogelijk om schakelingen te combineren. U kunt de buitenverlichting bijvoorbeeld laten inschakelen door een schemerschakelaar en via de tijdklok om 24:00 uur laten uitschakelen. Wilt u een buitenlamp voor het verhogen van de veiligheid of als lichtpunt voor thuiskomst, dan kan de bewegingssensor een goede oplossing zijn.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Lees dan het blog: Buitenverlichting in- en uitschakelen

Stap 5: Aanleggen van de kabels
Nu het lichtplan en de stroompunten bekend zijn, de keuze is gemaakt voor 12 of 230 volt buitenverlichting en duidelijk is hoe de verlichting geschakeld moet worden, kan er begonnen worden met de aanleg van kabels. De grondkabels voor de 12 volt systemen mogen bovengronds gelegd worden, echter raad ik dit af. De kabels zijn bovengronds erg kwetsbaar en door de vaak zwarte kleur vallen ze ook niet op, daardoor is de kans groot dat de schop er een keer doorheen gaat tijdens het poten van de tuinplanten. Indien mogelijk is het raadzaam om de bekabeling daar waar mogelijk onder de bestrating te leggen of gebruik te maken van een kunststof pijpje ter bescherming.

Voor de installatie van 230 volt stopcontacten en buitenverlichting kan er gebruik worden gemaakt van Ymvk-as grondkabel. Deze grondkabel is veelal grijs en voorzien van een stalen omvlechting, deze beschermd de kabel tegen mechanische beschadiging van buitenaf. De grondkabels dienen ingegraven te worden op een diepte van 60 cm, op deze diepte liggen ze veilig in de grond en kunnen ze nooit beschadigd raken. Het is handig als de elektricien aangeeft welke grondkabel en hoeveel aders er nodig zijn voor uw installatie. U kunt de kabels dan zelf ingraven, bij aanleg van een nieuwe tuin kan de hovenier dit veelal ook direct verzorgen.

Leg de grondkabels daar waar mogelijk uit 1 stuk en maak bij ieder stroompunt of buitenlamp een bovengrondse lus. Op deze manier blijft het circuit gesloten en heeft u een stukje extra lengte in de kabel om een buitenlamp of stopcontact aan te sluiten. Maak tijdens de aanleg ook foto's en teken de bekabeling in op het tuinontwerp, dan is het in de toekomst eenvoudig om de kabel terug te vinden of een extra aftakking te maken.

Wilt u meer weten over grondkabels en toepassingen? Lees dan het blog: Grondkabel kopen en aansluiten

Stap 6: Het aanschaffen van de juiste buitenverlichting
Wanneer u op het punt staat om de buitenverlichting te gaan aanschaffen, dient u op een aantal zaken te letten. U heeft de keuze om bijvoorbeeld buitenlampen te kopen met geïntergreerde led verlichting, maar u kunt ook kiezen voor lampen met een standaard fitting zonder lichtbron. Bij de laatste optie heeft u zelf alle vrijheid om een (led) lichtbron te kiezen, hierbij bepaalt u zelf het merk, lichtopbrengst en lichtkleur en mocht het niet goed zijn, dan kan de lamp altijd nog verwisseld worden.

Voor staande buitenlampen is het tevens belangrijk om de juiste hoogte te selecteren. Zeker in een nieuw aangelegde tuin gaat de beplanting nog groeien, voorkom dus dat uw lampen over een jaar al verdwenen zijn in de beplanting. Dit geldt ook voor het uitlichten van o.a. bomen, hou daar dus voldoende rekening mee bij de aanschaf van uw tuin- en grondspots.

Het aanbod buitenlampen online en offline is zeer groot en divers. Laat u goed informeren en schaf bij twijfel eerst alleen de buitenlampen aan voor de plekken in uw tuin waar u geen twijfel over heeft. Deze buitenverlichting kunt u dan eerst installeren en afhankelijk van het resultaat plaatst u later alsnog de extra lampen op de overige plekken. Doordat u lusjes heeft gehouden in de grondkabel, voorkomt u onnodige lasdoosjes in de tuin en kunt u ook in de toekomst de installatie nog eenvoudig uitbreiden. 

Stap 7: Installatie van de buitenverlichting
Zoals eerder aangegeven kunt u de 12v verlichting veelal zelf installeren, alleen het stopcontact voor de voeding moet u mogelijk nog laten aanleggen door een elektricien. 

De buitenlampen op 230 volt kunt u het beste laten installeren door een elektricien, op deze manier bent u verzekerd van een goed werkende installatie waar u jarenlang plezier van zult hebben.

Stap 8: Bewust omgaan met energie
U ontkomt er eigenlijk al niet meer aan, maar maak ten alle tijden gebruik van energiezuinige led verlichting. Laat de buitenverlichting ook niet onnodig branden en maak daar waar mogelijk gebruik van een goed afgestelde bewegingsmelder, tijdklok of schemerschakelaar. Op deze manier kunt u optimaal genieten van uw verlichting, zonder verspilling van energie.

Benieuwd wat u kunt besparen? Lees het blog: Hoeveel kunt u besparen met led buitenverlichting

Wilt u inspiratie opdoen voor uw eigen tuin?
We hebben een ruim aanbod buitenlampen op 230v. Een overzicht van de huidige collectie vindt u in de catagorie Led buitenverlichting. Voor het uitlichten van bomen, struiken, gevels en ornamenten kunt u gebruik maken van tuinspots of grondspots

Mocht u nog vragen hebben over de aanleg en installatie van uw buitenverlichting, dan kunt u ons bellen op 010-5902800 of stuur een bericht via het contactformulier.
  Wellicht Buitenverlichting     01-05-2018 14:27
Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Op rekening
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2020