• Voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • Voor bedrijf & particulier

Boom uitlichten? Tuinspot vs Grondspot

Boom uitlichten? Tuinspot vs Grondspot Je hebt een mooie boom of haag in de tuin staan die je wilt uitlichten, maar voor welke spot moet je nu kiezen. Je kunt bomen, gevels, beelden en overige objecten namelijk uitlichten met zowel tuinspots als grondspots, maar wat zijn nu de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf.

Wanneer kies je voor een tuinspot?
Tuinspots hebben als voordeel dat ze gemakkelijk op vrijwel iedere plek in de tuin geplaatst kunnen worden met de meegeleverde grondspie. Daarnaast zijn ze eenvoudig te richten op het uit te lichten object en zijn ze veelal iets voordeliger in aanschaf dan een inbouw grondspot. Ander voordeel is dat ze door hun hoogte van ca. 10 tot 20 cm boven de grond ook geplaatst kunnen worden tussen groene bodembedekkers. Dit maakt de tuinspot uitstekend geschikt voor het sfeervol uitlichten van vele objecten in de tuin.

Pluspunten:
+ Eenvoudig te plaatsen
+ Verstelbaar in alle richtingen

Nadeel:
- Aansluitsnoer is (deels) zichtbaar

En wanneer kies je voor een grondspot?
Inbouw grondspots kunnen vlak verwerkt worden in de grond, dit is ideaal als je ze bijvoorbeeld in het gras of de bestrating wilt plaatsen. Ook wanneer je de tuin een luxe uitstraling wilt geven, gaat de voorkeur al snel uit naar een led inbouw grondspot. De meeste grondspots worden geleverd met een vierkante of ronde RVS cover met helder of gesatineerd glas, dit zorgt voor een sfeervolle en luxe uitstraling. 

Pluspunten:
+ Luxe uitstraling
+ Kan verwerkt worden in de bestrating

Nadeel:
- Vaak weinig tot geen verstelmogelijkheden van de lichtbundel

De juiste ledlamp selecteren voor je buitenspot:
Om de juiste ledlamp te vinden voor in je tuin- of grondspot moet je op een 3-tal zaken letten.

1: Het wattage
Op iedere ledlamp staat het verbruik in watt vermeld, inclusief het energielabel. Voor ledlampen geldt over het algemeen dat ze zeer zuinig zijn en een A, A+ of A++ label hebben. Hierbij moet opgemerkt worden dat de verschillen tussen de A labels onderling bij kleinere lampvermogens nagenoeg verwaarloosbaar zijn. Staar je overigens niet blind op het wattage, dit zegt namelijk niet alles over de hoeveelheid licht die een lamp geeft, hiervoor moet je kijken naar het aantal Lumen (punt 3).

2: De lichtkleur
De kleur van het licht wordt weergegeven in Kelvin en wordt ook bij iedere lamp vermeld. In en om het huis maken we over het algemeen gebruik van warm wit licht (2700 Kelvin). Hoe hoger het getal, des te witter/blauwer het licht wordt, wordt het getal kleiner, dan zal het licht warmer/geler worden.

3: De lichtsterkte
Voor het kiezen van de juiste ledlamp voor je buitenspot is de lichtsterkte misschien wel het belangrijkste punt. De lichtsterkte van een lichtbron wordt uitgedrukt in Lumen, hoe hoger het getal, des te meer licht de lamp geeft. In feite selecteer je een lichtbron in beginsel op de hoeveelheid licht die hij geeft (Lumen) en de kleur van het licht (Kelvin). Als laatste kijk je naar het energielabel, maar zoals aangegeven is dat voor ledlampen vrijwel altijd (zeer) goed.

Tekst gaat onder de video verder...


Welke spot is voor jou het meest geschikt?
Bepaal eerst wat je wilt gaan uitlichten en vanuit welke richting, hiermee kun je de plaats van je buitenspot bepalen. Als de plek duidelijk is, kun je zelf bepalen of je kiest voor een tuinspot of inbouw grondspot. Daarna ga je op zoek naar de juiste spot met bijbehorende (led) lichtbron, hierbij is het belangrijk om de juiste lichtsterkte en lichtkleur te kiezen.

Op onze website vind je diverse (led) spots, geschikt voor vele toepassingen in de tuin. Alle buitenspots zijn voorzien van een sfeerfoto, hiermee krijg je een goed beeld van het te verwachten eindresultaat.

Voor meer informatie en het complete aanbod ga je naar: Led buitenspots 

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
  Wellicht Buitenverlichting     13-11-2018 11:34
Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Op rekening
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2020