• Voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • Voor bedrijf & particulier

Bomen uitlichten met tuinspots. Hoe doe je dat?

Bomen uitlichten met tuinspots. Hoe doe je dat? Tuinspots zijn zeer geschikt voor het uitlichten van bomen, struiken en beelden in de tuin. Tuinspots zijn ideaal, ze laten zich eenvoudig plaatsen, zijn richtbaar en uiteraard ook zeer zuinig d.m.v. de nieuwste led techniek. In dit blog geef ik je een aantal tips waar je op moet letten bij de aankoop en installatie van jouw spots.

Tip 1: De afmetingen van je boom
Belangrijk is om goed te kijken naar de afmetingen van de boom. Is je boom smal en hoog, dan zou je een spot nodig hebben met een smalle lichtbundel. Heb je een dakplataan of leiboom, dan heb je veelal liever een tuinspot met brede lichtbundel.

Voor bomen tot een hoogte van ca. 5 meter ben je over het algemeen het beste uit met een brede lichtbundel. Hierbij moet je denken aan een lichtbundel van 30 tot 40 graden. Onze led tuinspots leveren we standaard met een Philips led lamp voorzien van een 36 graden lichtbundel, dus voor bomen tot ca. 5 meter gaat dit automatisch goed. Wil je grotere bomen verlichten, dan is het wel raadzaam om hier extra aandacht aan te besteden.

Tip 2: Het wattage bepalen van de tuinspot
Voor het uitlichten van een boom van ca. 2 à 3 meter hoog heb je een led tuinspot nodig van ca. 4 watt. Voor bomen van 3 tot 5 meter zal je uitkomen op een vermogen van ca. 5 à 6 watt per spot. Wil je bomen uitlichten van meer dan 5 meter hoog, dan adviseer ik je om contact op te nemen met je leverancier of installateur voor een goed advies.

Bovenstaande is overigens wel iets te kort door de bocht. Heb je een boom met weinig of donker blad, dan zou je in verhouding een iets sterkere lichtbron mogen gebruiken. Daarnaast wordt de hoeveelheid licht die een spot geeft aangegeven in Lumen. Dus theoretisch zou je niet naar het wattage moeten kijken, maar naar de lichtopbrengst in Lumen. De lichtopbrengst in Lumen staat daarom ook altijd vermeld op de verpakking van het product.

Tip 3: De kleur van het licht
Om je bomen sfeervol uit te kunnen lichten is het belangrijk dat je een led lamp hebt met de juiste lichtkleur. De kleur van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin en staat ook vermeld op de verpakking van het product. Over het algemeen is een lichtbron van 2700 Kelvin aan te raden, dit geeft een sfeervol, warm wit licht. Voor Kelvin geldt, hoe hoger het getal, des te witter/killer wordt het licht.    

Tip 4: Tuinspot met ingebouwde led module of liever een vervangbare led spot
Er zijn spots op de markt met een ingebouwde led module, nadeel hiervan is dat deze veelal niet meer vervangen kan worden. Je kunt er ook voor kiezen om een tuinspot aan te schaffen in combinatie met een losse led lamp. In de praktijk blijkt dit laatste vaak de voordeligste optie en heb je ook in de toekomst zelf de mogelijkheid om de lichtbron te vervangen. Mocht de lamp in je spot nu onverhoopt toch eens stuk gaan na enkele jaren, dan plaats je zelf weer eenvoudig een nieuwe led lamp in de tuinspot. Op deze manier voorkom je dat de gehele tuinspot direct weggegooid moet worden. 

Tip 5: Het installeren van je tuinspot
De Hamburg tuinspots worden standaard geleverd met een spie voor directe plaatsing in de grond. Met de spie druk je de prikspot eenvoudig in de aarde en richt je de spot eenvoudig op de uit te lichten boom. Maar je kunt de tuinspot ook met slechts 1 schroef eenvoudig monteren op een vaste ondergrond, zoals aan je schuting of de pergola.

Tekst gaat verder onder de video...


Daarnaast zijn de spots voorzien van een zwart neopreensnoer met aangegoten stekker. De spots zijn op 2 manieren aan te sluiten. Je kunt voor iedere spot een stopcontact plaatsen, maar het is ook mogelijk om ze ondergronds te aan te sluiten. Dit laatste heeft als voordeel dat je niet voor iedere spot eerst een stopcontact hoeft te plaatsen en de bekabeling ook buiten het zicht blijft. Bij een ondergrondse verbinding knip je de stekker van het snoer af en verbind je met behulp van een waterdichte gietmof het snoer aan de grondkabel, waarna de lasdoos wordt afgegoten met een waterdichte giethars. Het is overigens niet mogelijk om een grondkabel rechtstreeks aan te sluiten op je tuinspot, hiermee zou de waterdichtheid van je spot in het geding komen.

Tekst gaat verder onder de video...


In onze collectie hebben we diverse 230 volt tuinspots voor het uitlichten van bomen, struiken, beelden en overige objecten met een hoogte van ca. 2 tot 5 meter. Alle spots zijn richtbaar en worden standaard geleverd met een grondspie en snoer met aangegoten stekker. Alle tuinspots zijn direct uit voorraad leverbaar.

Spots geschikt voor het uitlichten van bomen en overige objecten tot ca. 2,5 meter:
LED tuinspot zilver 1710L   of   LED tuinspot zwart 1711L 

Spots voor het uitlichten van grotere bomen en overige objecten tot ca. 5 meter:
LED tuinspot zilver 1710XL   of   LED tuinspot zwart 1711XL 

Meer weten over onze tuinspots, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
  Wellicht Buitenverlichting     15-04-2019 10:54
Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Op rekening
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2020